Näytön dokumentointi
Voiko pullantuoksuisemmin näytön teko enää alkaa?

Istuttiin kahvilla kollegani K. Heikkisen kanssa paikallisen leipomon kahvilassa ja mietittiin lähenevää näytöntekoaikaa.
Ja sitten se idea iski kuin tuoreet leivonnaiset tiskiin.
Tällä leipomollahan saattaisi olla tarvetta lisämarkkinoinnille! Nopealla vilkaisulla heidän somessaan ei videoita näkynyt ja päätin kysäistä mahdollisuutta tälläisen työn tarpeelle. Yrittäjä, Aila, itse sattui olemaan paikalla ja tällainen ehdotus tuntui kovasti kiinnostavan! Sovittiin, että palaan asiaan heti, kun tiedän tarkemmat speksit näytön suorittamiselle.
Tammikuussa kävin paikan päällä uudestaan, kun vuodenvaihteen kiireet olivat helpottamaan päin. Pyysin asiakasta miettimään ja suunnittelemaan toiveita ja ideoita videon suhteen ja laittamaan niitä sähköpostilla, jotta minullekkin jää tässä vaiheessa mustaa valkoiselle muistiin.
Mimmin Pullalla on nettisivut ja Facebook- sivu, jossa video tulisi pyörimään. Aluksi oli ajatuksena, jos kuvattaisiin ruisleivän valmistus jauhoista vitriiniin. Mutta keskustelun ja ideoiden heittelyn edetessä tulimme siihen tulokseen, että asiakas haluaakin antaa kuvaajalle vapaat kädet ideoimiseen ja videon aiheeksi.
Ideointi
Ensimmäiseksi sovin tutustumiskerran, jolloin meidän oli mahdollista seurata ja kuvata työnkulkua aamun aikana, sekä kirjailla ylös työvaiheita. Lopuksi pidettiin kahvin ja tuoreitten leipomusten äärellä työryhmän kanssa pieni palaveri syntyneistä ideoista. Täytimme yhdessä videon suunnittelu- lomakkeen ja mietimme kenelle ja millaista videota lähdetään tekemään. Asiakas myös tässä vaiheessa mainitsi yrityksen 15v päivän koittavan huhtikuussa ja lupasin siihen liittyen tehdä lyhkäisen videon lisäksi, jota he voisivat käyttää markkinoinnissaan.
Tuumailtiin asiaa Katjankin kanssa ja päädyin ehdottamaan käyttötarkoituksen huomioon ottaen asiakkaalle videota, jossa yhdistyisi pätkiä tuotteen valmistuksesta, mutta joka olisi kuitenkin enemmän yleisluontoinen leipomon toimintaa ja myytävien tuotteiden esittelyä.
Asiakkaalla itsellään ei oikeastaan ollut muuta toivetta videoon ja kuvauksiin liittyen, kuin etteivät he halunneet itse toisen työntekijän kanssa näkyä videolla. Tuumailtiin kyllä Katjan kanssa, että henkilön ja kasvojen näkyminen olisi ollut edukseen, mutta tätä toivetta kunnioittaen lähdin suunnittelemaan alustavaa runkoa.
Kuvaussuunnitelma ja kuvakäsikirjoitus
Kuten asiakkaan kanssa oli jo alustavasti juteltukin, videosta tulisi kahvilan toimintaa ja tuotteita ja niiden valmistusta yleisesti esittelevä. Kokosin kaikki ideat yhteen ja järjestin ne oheisen suunnitelman mukaiseen järjestykseen. Tämän pohjalta piirsin varsin taidokkaan kuvakäsikirjoituksen, jonka voi tsekkailla alta löytyvästä kuvagalleriasta. Onneksi tässä tutkinnon osassa ei tainnut olla piirrustustaitoja koskevaa kriteeriä, joka epäilemättä vaikuttaisi lopulliseen arvosanaan merkittävästi.
Videon julkaisupaikat ovat Facebookissa ja nettisivuilla, joten tulisin kuvaamaan videon vaakaan. Katselin inspiraatiovideoita ja tämän tyyppiset videot olivat lähimpänä sitä, millaista tunnelmaa tähän mainosvideoon ajattelin. Suunnittelin siitä tulevan rauhallinen ja elokuvamainen. Siksi klipit tultaisiin kuvaamaan hyvin pitkälti jalustalta ja lisäksi gimbaalilla pieniä liikkeitä käyttäen. Hidastus tulisi olemaan videolla hallitseva tekijä, joten framenopeus tulisi olemaan 50fps ja suljinaika tällöin 1/100s.
Musiikin ajattelin olevan akustista pianon tai kitaran soittoa, koska se korostaisi mielestäni käsintekemisen meininkiä, puhtautta ja paikallista alkuperää. Näiden asioiden asiakaskin toivoi videon korostavan omille asiakkailleen, sillä moni on kuulemma ajatellut tuotteiden tulevan leipomolle paistovalmiina.
Kuvauspäivät
Kuvauspäivät jaettiin kahteen osaan. Ensimmäinen sovittiin jo muutaman päivän päähän tutustumiskerrasta, koska kyseisenä päivänä tehtiin pidemmälle ajalle pulla- ja munkkitaikinat. Toinen kuvauspäivä siirrettiin viikolle 10 yrittäjän toiveesta. Silloin kuvattiin kaikki loput klipit - sekä suunnitellut, että kuvausten aikana ideoidut lisäpätkät varamateriaaliksi ja 15v mainosvideoon.
Mukaan kuvauspäiville aamulla lähti
- oma tuttu ja turvallinen järkkäri
- valovoimaiset 24-70mm ja 50mm objektiivit
- led-paneelit akkuineen lisävaloiksi
- jalustat ja gimbaali.
Leipomon tilojen valaistus asetti omat haasteensa, kun samassa tilassa oli kahta eri sävyä olevia loisteputkivalaisimia. Myöskään pelkällä luonnonvalolla ja lisävaloilla kuvaaminen ei tullut kysymykseen ikkunoiden vähäisyyden vuoksi. Näiden seikkojen vuoksi päätin luottaa kuvaushetkellä kameran automaattisen valkotasapainon mittaukseen ja säätää mahdolliset toisistaan poikkeavat klipit yhteneväisiksi editointivaiheessa.
Ennen kuvauksia kertasin työryhmän kanssa mitä aamun aikana kuvattaisiin. Näin kaikki voisivat omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että kaikki tarpeellinen tulee kuvattua, eikä kenenkään aika kulu turhaan hukkaan.
Tasapainotin gimbaalin ja säädettiin Katjan kanssa lisävalon valkotasapaino silmämääräisesti kohdilleen. Katja olikin korvaamaton apu valonaisen roolissa. Yhdessä katsottiin paras valon suunta kuhunkin klippiin, mutta yksin en olisi ehtinyt kiireisten kuvausten aikana säätää kameran lisäksi valojakin. Aamun aikana sai nimittäin olla tarkkana seuraamassa nopealla tempolla vaihe toisensa perään tapahtuvia askareita. Jotkin työvaiheet tapahtuivat kuvausten aikana vain kerran ja niissä piti olla valmiina kun ne alkoivat, kuten pullien pursotus, donitsien koristelu, jne.. Tässäkin Katja toimi lisäsilmäparina ja hoksauttamassa, jos uusi työvaihe alkoi, kun olin tarkistelemassa kuvattuja pätkiä.
Kamera lauloi ja otinkin mahdollisimman pitkää pätkää, josta voisi leikata tarpeettomat osat pois editoinnissa. Tällä pyrin varmistamaan oleellisten kohtien tallentamisen.
Ennen kuvaamista koitin ohjeistaa parhaani mukaan, miten suunnittelin kyseisen klipin kuvata ja mitä Ailan tai Annen tulisi tehdä. Mille korkeudelle donitsi kuorrutuksen jälkeen nostetaan, jne..
Kuvausten päätteeksi näytin Ailalle minkälaista videota on aamun aikana kuvattu ja kerroin kokoavani niistä rungon, jonka lähetän hänelle nähtäville. Pyysin hänen myös kertovan mielipiteensä sen suhteen, mistä pitää ja mistä ei, tai minkä toivoisi olevan eri tavalla.
Editointi
Kuvausten jälkeen siirtelin videoklipit talteen kahdelle ulkoiselle kovalevylle muistiin sekä tietokoneen C-asemalle, jolta myös tulisin työskentelemaan editin parissa.
Valitsin parhaat ja omasta mielestäni toimivimmat klipit ja lisäilin ne kuvakäsikirjoitusta mukaillen timelinelle. Aika alkupäässä editointia valitsin musiikin, jotta voisin skippailla turhat työvaiheet ja mätsäillä videoklipit heti oikean musan tahtiin. Leikkailin epäoleelliset osat pois ja tein hidastuksia speed / duration- toiminnolla.
Huomasin nopeasti, että video ei toimi alkuunkaan niin hyvin kuin sen ajatuksen tasolla piti tällaisenaan toimia. Se oli liian rauhaton lyhkäisiksi jäävien klippien takia ja tilojen esittelypätkät (leipomon ja kahvilan puolelta) tekivät siitä entistä sekavamman näköisen.
Poistin alkuperäiseen kuuluneesta suunnitelmasta klippejä, (kuten leipomopuolen tilan esittelypätkän), jolla koitin saada videon tunnelmaa rauhallisemmaksi. Mielestäni se ei vielä tuonut tarvittavaa muutosta, mutta päätin tässä vaiheessa kysäistä mielipidettä Katjalta, joka saisi tiirailla videon tuorein silmin. Kyseisen videon version voi halutessaan katsoa tästä.
Katjan kanssa yhdessä mietittiin, mikä videossa ei oikein toimi. Toisaalta liiallinen kuvakokojen ja kuvakulmien vaihtelu ei toiminut, kun videon on tarkoitus olla fiiliksiä herättävä ja rauhallinen. Mutta toisaalta yksitoikkoinenkaan video ei ole kiinnostava eikä houkutteleva. Niinpä aloin pyöritellä klippejä uudelleen timelinellä ja käytin juuri tällaista tilannetta varten kuvattuja varamateriaalipätkiä. Tuumailin, että rauhalliset kameraliikkeet ja siirtymät voisivat tässä kuitenkin olla toimivampia ja sopivasti eri kuvakulmista kuvatut pätkät tuoda vaihtelua videoon. Niin syntyi seuraava väliversio, jonka voi katsoa tästä.
Tein klippeihin valotuksen- ja värienkorjailua. Varsinkin varjokohdat värjäytyivät helposti vallitsevan valon mukaan, joko vihertäväksi tai magentaiseksi.
Säädöistä ja korjailuista huolimatta, en saanut videon sävymaailmasta toivomani näköistä. Valaistusolosuhteet olivat niin kirjavat, että minun taidoilla ei videoon tämän harmonisempaa tunnelmaa saanut.. Iho näytti todella punaiselta, mutta seinät taas keltaisen vihreiltä. Ja ulkoa tuleva sininen valonkajo ei oikeastaan helpottanut työtä yhtään.
Lisäsin klippien välille siirtymiä, jotka toisivat videoon pehmeyttä ja rauhallisuutta. Muun muassa kun videossa alkoi "uusi vaihe", pyrin erottamaan ne toisistaan dip to black- siirtymällä.
Tein videoihin animointeja, hitaita zoomauksia ja blurrauksia, kuten viimeiseen klippiin. Lisäsin loppuun myös leipomon logon, jonka animoinnin tein myös effect control- osioissa keyframeja käyttäen.
Videoissa näkyvässä klipissä, jossa rahkapullat tuodaan tiskiin, näkyi häiritsevästi jokin roikkuva ketju. Poistin ketjun Atfer effectsissä content-aware fillillä oheisessa kuvassa näkyvillä asetuksilla.
Usean eri väliversion ja toimivuuden pähkäilyn jälkeen päädyin toimittamaan asiakkaalle tällaisen video ehdotelman. (Tämän ja alempana olevan valmiin version videoissa ainoat muutokset ovat oikeastaan enää hifistelyä, siirtymien ja ajoitusten mätsäilyä, jne.)
Ja jotta mitään katastrofia ja videon uudelleen rakentelua ei tarvitsisi harrastaa turhan takia, tein myös välitallennuksia kolmeen eri paikkaan ja tarkistin että Premiere tekee auto saveja tasaisin väliajoin.
Alta voit katsoa valmiin ja viimeistellyn videon.
Palaute
Halusin työryhmään kuuluvilta - eli Katjalta ja asiakkaalta - rehellistä palautetta kuvasten sujumisesta, kommunikoinnista ja itse lopputuloksesta. Pyysin heitä myös kertomaan asioista, joissa olisin voinut heidän näkökannaltaan tehdä paremmin.
Välillä oli epävarma olo siitä pitääkö asiakas ideoista, kun ei tullut mitään kovin voimakkaita mielipiteitä kumpaankaan suuntaan. Tein parhaani täyttääkseni ne toiveet mitä heillä oli ja pitäen mielessä kohderyhmän ja tarpeet videon suhteen. Ja heiltä tulleen palautteen myötä luulen onnistuneeni tavoitteessani.
Mimmin Pulla
"Palautetta videosta: Videon teossa kuunneltiin meidän ideoita ja siitä tuli todella hyvä ja sellainen kuin toivoimme. Suunnittelu ja kommunikointi sujui vaivattomasti ja helposti. Myös videon kuvaaminen oli luontevaa eikä häirinnyt liikaa meidän työntekoa. Kiitos mukavasta yhteistyöstä!😊"
Katja
"Laura kyseli hyvin asiakkaan toiveita heti alussa esimerkiksi videon tyylin ja käyttötarkoituksen suhteen, ja huomioi ne videota suunnitellessa.
Lauralla oli hyvät ja selkeät visiot videon ulkoasusta ja kuvattavista klipeistä, ja hän ohjeisti kaikkia kuvauksissa mukana olleita selkeästi. Hän myös otti huomioon sekä asiakkaan että muun työryhmän ajatukset ja mielipiteet myös kuvausvaiheessa. Kuvaukset sujuivat hyvin ja oli helppoa olla osana työryhmää."
Ergonomia ja työturvallisuus
Olen pyrkinyt rytmittämään edittiä ja tietokoneella työskentelyä niin, ettei tulisi ihan valtavan pitkiä istumistaukoja. Silmiä olen yrittänyt säästellä antamalla niille mahdollisuuden katsella myös muualle kuin näyttöä. Tämä toki toteutuu ihan luonnostaankin, kun huomaan keskittyväni epäoleellisiin asioihin ja katseen harhailevan ympärillä tapahtuvissa asioissa.. Näytön yläreunan olen pyrkinyt pitämään kutakuinkin silmien tasalla.
Kuvatessa pidän välillä huilitaukoja ja lasken kameran käsistä tai annan sen roikkua kädessä. Yläselkä ja hartiat jumiutuu todella helposti painavaa kamerapakettia kannatellessa.
Vastapainona kuvaus- ja edittihommille käyn salilla ja juoksemassa. Lihaskunnon vahvistus ei ainakaan pahenna yläkropan rasittumista kuvaushommissa ja painojen kanssa huhkiminen noin muutenkin keventää kummasti mieltä. Juoksu taas on hyvä aerobinen vastapaino passiiviselle istumatyölle.
Tarpeeksi pitkien yöunien olen kuullut myös palauttavan, tämän kanssa olisikin sitten petrattavaa. Kolmen lapsen kanssa tämä ei aina ole ihan niin helposti toteutettavissa.
Työturvallisuuden huomioin leipomossa kuvatessa mm. selvittämällä etukäteen onko tarvetta huomioida vaatetuksessaan jotain ruuan kanssa tekemisissä ollessa, sekä pysyttelemällä sopivan etäisyyden päässä kaikista koneista..
Tietosuoja ja tekijänoikeudet
En jaa asiakkaan tietoja ulkopuolisille. Olen kysynyt luvan videon julkaisuun Youtubessa ja sen käyttämiseen tässäkin portfoliossa, sekä myöhemmin myös Fotomimmien nettisivuilla ja somessa jakamiseen, vaikka tekijänoikeudetkin sen minulle virallisesti salliikin. En silti pidä ajatuksesta ajautua asiakkaan kanssa huonoihin väleihin moisen takia, jos eivät vaikka videota haluaisikaan jakoon muilla kuin omilla kanavillaan.
Videossa käytetty musiikki on ladattu lisenssivapaasti pixabaysta.
Kestävä kehitys
Suunnittelin kuvaukset niin, että turhia ottoja ei tarvinnut ottaa, vaan kaikki suunnitellut videoklipit voitiin kuvailla samalla kun kukin työvaihe oli menossa. Näin säästettiin kaikkien aikaa. Muutenkin kuvaukset ajoitettiin niin, ettei tarvinnut tehdä extrataikinoita tai tuotteita, vaan kaikki tuotteet mitä kuvausten aikana valmistettiin, meni myyntiin.
Kalustopuoli hoidettiin taas Fotomimmien yhteisillä laitteilla, jotka on hankittu puoliksi, luontoa säästäen. Koululta oli myös näitä kuvauksia varten mahdollista lainata tehokkaat lisävalot, joten sellaisten hankkimistakaan ei tarvinnut miettiä. Omat daylightkitit eivät olisi välttämättä tähän tapaukseen teholtaan riittäneet. Toki sitten laitteiden vuokraus olisi ollut hyvä ratkaisu, mikäli sopivaa kalustoa ei olisi muutoin voitu järjestää.