Näytön dokumentointi

Näytön suunnittelu alkoi muotoutumaan jo syksyllä -22, kun asiakas tilasi itselleen odotusajankuvaukset. Hän halusi kuvaukset jo hyvissä ajoin kaksosraskauden vuoksi ja kuvasin asiakkaan puolisonsa kanssa luonnonvalostudiossa pian raskauden puolivälin jälkeen. Kuvausten yhteydessä sovittiin myös toiset kuvaukset myöhempään vaiheeseen raskautta. Ehdotinkin hänelle studiokuvauksia, jotka tekisin tätä näyttöä varten ja tämä sopi hänelle oikein hyvin. Asiakas halusi noissa kuvauksissa tulla kuvatuksi yksin ja kuvauksiin suunniteltiin yksinkertaiset eri taustan ja valaistuksen kanssa sopivat vaatteet.


Aikataulu ja kuvausten suunnittelu

Kovin tarkkaa aikataulua en osannut suunnitella töiden vuoksi, mutta asiakkaan kanssa sovittiin kuvien toimitusaikataulun takarajaksi sama, kuin näyttöön toimitettavien kuvien deadline. Suunnittelin myös järjestäväni aikaa harjoittelemiseen ja sovittiinkin Katjan kanssa pari kuvauspäivää valaistuksen rakentamisen harjoitteluun. Tätä varten sain Katjan lisäksi vapaaehtoisen mallin, jota kuvatessa sain pohdiskella valaistuksen toimivuutta ja miten sitä kannattaisi muokata parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Näistä kuvauksista kuvia studiokuvausharjoituksia- osiossa.

Näiden lisäksi yritin pohdiskella missä järjestyksessä mitäkin kannattaa tehdä, että kaikki tulee tehdyksi. Tiesin viimeisen viikon ennen näytön arviointia olevan kiireinen ja pyrin siksi järjestämään aikataulun, niin että ehdin tekemään kaiken mahdollisen jo ennen kuvauksia ja vain pakollisten asioiden jäävän kuvausten jälkeiselle ajalle.

Kuvauksia varten etsiskelin inspiraatiokuvia eri valaistuksista sekä poseerauksista. Hyödynsin tässä Pinterestiä ja Instagramia. Pyysin asiakkaalta itseltään toiveita kuvien suhteen, mutta hänellä ei kovin tarkkoja sellaisia ollut, joten esittelin omia ideoitani, joista hän piti kovasti.

Harjoitteluista viisastuneena, päädyin rakentamaan seuraavanlaiset valaistukset:

Kuvauskalustoon kuului kaikenkaikkiaan: Kamera, lähetin, taustakartongit, studiojalustat, 100w ja 250w salamalaitteita, iso oktabox, tasovalo softbox, reflektori, läpiammuttavat sateenvarjot, 50´ hunajakenno, sekä heijastin.


Kuvaukset

Kuvauspäivänä saavuin Jedulle hyvissä ajoin ennen asiakasta valmistelemaan studion. Työturvallisuuden huomioiden, teippasin taustakartongin etureunan lattiaan ja vedin salamoiden johdot niin, ettei niihin voisi kompastua. Kieputin johdot studiojalustojen ympärille, että niitä kulkisi mahdollisimman lyhyen matkaa lattioilla. Ne johdot joiden yli tuli kulkua, teippasin lattiaan ja osan yli kulkemisen estin blokkaamalla kulkureitin.

Ensin aloitettiin harmaalla taustalla suhteellisen perustyylisellä valaisulla. Näytin kuvattavalle valmiiksi mietittyjä poseerausehdotuksia ja suuntasin päävalona toimivan ison oktaboxin 45 asteen kulmassa kuvattavaa kohti. Tässä käytin 100w salamalaitetta, jonka sain säädettyä sopivan himmeälle, välttääkseni ihon ylivalottumisen. Näin pystyin kuvaamaan suuremmilla aukoilla. Taustan valaisuun käytin 250w salamoita ja läpiammuttavia sateenvarjoja. Irrottaakseni kuvattavan taustasta ja hiuksille kiiltoa antamaan, lisäsin vielä hiusvalon, jossa käytin 50´ hunajakennoa.

Otin kuvauksissa myös harmaakorttikuvan, valkotasapainon säätämisen helpottamiseen.

Mallin ohjauksesta lyhyt videon pätkä, sekä kuvia, jotka kuvasi mukaan painostettu kuvauskollegani ja hyvä ystäväni, K. Heikkinen. Hän vastasi myös assistentin roolista ja auttoi pyydettäessä säätämään valoja.

Tästä harmaan taustan setistä asiakkaalle lähti seuraavat kuvat:


Mustan taustan kuviin vaihdoin split-valaisuun. Päävalon virkaan valitsin tasovalo softboxin ja 100w salaman. Tämä taas siksi, että sain säädettyä valon määrää heikommaksi, jotta pystyin tuomaan tasovalon lähemmäksi kuvattavaa ja sain valon pehmeämmäksi.

Näihin kuviin valittiin tarkoituksella mustat vaatteet, koska kuvien ideana oli saada korostettua valolla vatsan muotoja ääriviivoin. Siksi taustaan on suunnattu 250w salamalaite ja reflektori niin, että vaaleus näkyy taustassa ainoastaan mallin takapuolella erottamassa vaatteiden rajan taustasta ja etupuoli on tumma ja näin vatsan vaalea raja korostuu päävalon ansioista. Asetin tasovalon yläreunan kuvattavan silmien korkeudelle, jotta sain valoa tarpeeksi koko vatsan alueelle. 

Hiusvalo 50´ hunajakennolla on korostamassa hiusten kiiltoa ja tuomassa kolmiulotteisuutta. Heijastimella avasin varjoja mallin vasemmalta puolelta, että kasvonpiireet erottuvat kauniisti, eivätkä jää liian tummiksi.

Hain kuviin pehmeää ja utuista tunnelmaa.


Valkoisen taustan valitsin vastapainoksi tummasävytteisille kuville. Halusin muutamia raikkaampia kuvia mukaan galleriaan ja näihin otin mukaan asiakkaalle lainavaaterekistä valkoisen silkkisen kauluspaidan. Ajattelin kiiltäväpintaisen paidan tuovan hieman glamouria kuviin, sekä korostavan kauniisti avonaisen paidan alta paljastuvaa vatsaa.

Valaisussa oli käytössä iso oktabox, 100w salamalaite ja taustan valaisin läpiammuttavilla sateenvarjoilla ja 250w salamoilla. Täytevaloa en tähän erikseen laittanut, kun taustan valaisevat sateenvarjot sirosivat valoa malliinkin.


Kuvien editointi

Koska asiakas saa kaikki kuvat vastineeksi näytön kuvauksista, en tehnyt erikseen koevedoksia, vaan käsittelin kaikki kuvat valmiiksi asti. Olen kyllä pohtinut, että koevedosten tekeminen nopeuttaisi prosessin kulkua ja vähentäisi hieman työn määrää. Mutta toisaalta arveluttaa asiakkaan kyky hahmottaa sitä, miltä valmiit kuvat tulevat näyttämään ja vaikuttaako se päätökseen, kuinka paljon hän ostaa kuvia.

Ensimmäisenä vaiheena kuvien tuonnin ja dng- muotoon muuttamisen jälkeen tähditän kuvat. Yhdellä tähdellä fiilispohjalta toimivat, seuraavalla kierroksella 2 tähdellä tarkat ja sitten vielä kolmannella kerralla parhaimmisto, mikäli kuvia on enemmän kuin sopimuksessa toimitettavan kuvien määrä.

Kuvien peruskäsittelyn teen mahdollisimman pitkälle camera rawssa, jonka jälkeen siirryn photoshoppiin tekemään roskanpoistot ja layereita vaativat toimenpiteet kuviin. (ihon korjailu, content aware fillit, jne)

Kuvia käsitellessä pyrin siihen, että kuvat olisivat kontrastikkaita ja iho pysyisi sopivan kirkkaana ja hyvän sävyisenä. Pyrin säilyttämään ihon tekstuurin, vaikka kuvissa halusin ihon olevan heleän vaalea.

Muutamaan kuvaan tein tunnelmaa ja herkkyyttä luovan editin. Osaan lisäsin hieman rakeisuutta, sekä osaan pehmeyttä ja mattaisuutta, dehazea, varjoja sekä mustaa vähentämällä.

Muilta osin tein kuviin aika perussäätöjä, oman tyylini mukaisesti. Asetuksia kopioimalla ja presetejä tekemällä sain tehostettua omaa työaikaa ja näin jäljelle jäi monesti vain pieni hienosäätö ja maskaukset. 

Kun vein kuvat Photoshopiin, tein ennen mitään muokkauksia aina backround copyn, jotta alkuperäiseen olisi helpompi palata ja verrata. Ja jos tarvitsi camera raw filteriä vielä tässä vaiheessa, tein uuden tason ja siitä smart objektin, jotta niitäkin säätöjä voisi tarvittaessa palata helpommin muokkaamaan. Asiakkaalla oli toive vatsan arpien suhteen, että niitä ei tarvitsisi poistaa, mutta jos niitä voisi vähän häivyttää tai kuvata vatsaa sellaisesta kuvakulmasta, etteivät ne kovin pomppaisi esiin. Yritin huomioida tässä asiakkaan toiveen. Niinpä kuviin, joissa raskausarvet näkyivät enemmän, tein arville pienen häivytyksen Photoshopissa layereiden, healing brush toolin, sekä layerin läpinäkyvyyden säätöjen avulla.

Editoidut kuvatiedostot vein image prosessorin kautta täysikokoisina, sekä somekokoisina JPG- muotoon sRGB- väriavaruudessa.

Lähetin asiakkaalle täysikokoiset kuvatiedostot, joista voi teettää vähintään 30x40cm hyvälaatuiset printit, sekä someen optimoidut pienikokoisemmat kuvat joiden pidempi sivu on 1700px ja lyhyempi 1130px tai enemmän. Nämä riittävät hyvin kumpaankin asiakkaan käyttämään somekanavaan. (FB väh. 1200px pidempi sivu, Insta 1350 x 1080px) Instagramissa kuvat rajautuvat, mutta Facebookissa ei, niin päädyin työmäärän säästämiseksi pitämään kuvasuhteen Facebookiin ja kuvatulosteisiin sopivana, enkä tehnyt toisia Instagramiin versioituja kuvia erikseen. 

Valmiit kuvat latasin asiakkaalle Pixiesetin salasanasuojattuun galleriaan ja lähetin sähköpostilla linkin ohjeineen suosikkikuvien valintaan ja kuvien lataamiseen.


Omaa pohdintaa

Kuvauksiin aikaa olimme varanneet noin tunnin ja tässä ajassa ehdittiin mielestäni ikuistaa monipuolinen kuvagalleria. Näytin asiakkaalle kuvausten aikana minkätyyppisiä kuvia oli tulossa ja hän vaikutti kovasti niistä tykkäävän. Kuvaustilanteen koin olevan mukava ja tuntui, että asiakaskin viihtyi ja pystyi rentoutumaan kuvauksissa. Kuvaukset menivät omasta mielestäni sujuvasti kunnollisen suunnittelun tuloksena. Onnistuin ohjaamaan mallia kuvaussuunnitelman ja esimerkkikuvien ansioista jouhevasti. Ja harjoittelusta oli selvästi hyötyä. En kohdannut kuvien editointivaiheessa ongelmia, joita oli harjoituskuvauksissa valotuksen kanssa, kun kuvat jäivät liian tummiksi tai iho paloi puhki. 

Lähtiessä pyysin asiakasta laittamaan palautetta kuvauksista ja kuvista. Ja pyysin kertomaan hänen näkökulmastaan mitä olisin voinut tehdä paremmin, tai olisiko hän toivonut jotain tehtävän eri tavalla. Hän ei siihen hätään kuulemma keksinyt mitään kritisoitavaa, mutta pyysin kertomaan viestillä, mikäli jotain tulee mieleen. 


Asiakkaan palaute


Kuvien arkistointi ja varmuuskopiointi

Jo kuvausvaiheessa olen asettanut kameran tallentamaan saman kuvan kahdelle muistikortille, joten ensimmäiset varmuuskopiot kuvista syntyvät jo siinä vaiheessa. Kun siirrän kuvat koneelle, tallennan ne kahdelle eri ulkoiselle kovalevylle. Vasta sen jälkeen kun kuvat on muistikorttien lisäksi kahdessa paikassa, alustan muistikortit seuraavia kuvauksia varten. Myös valmiit kuvat, sekä kuvien psd- tiedostojen kopiot pidän tallessa kahdella ulkoisella kovalevyllä.

Arkistointi järjestelmä toimii vuosi ja kuukausi periaatteella. Kuukausi kansion alle listaan vielä kansiot asiakkaaseen viittavalla nimellä (etunimen ensimmäinen kirjain). Ja tällä samalla periaatteella arkistoin kaikki kuvat, kummallekkin ulkoiselle kovalevylle.

Fotomimmit --> Asiakkaat --> Odotus --> 2023 --> 0123 --> R


Näyttöön ja kuvauksiin liittyvät dokumentit


Tietosuoja

Tietosuojan vuoksi olen poistanut nettisivuille liitetyistä dokumenteista kaikki muut asiakkaan tiedot paitsi nimen. Siihen on lupa asiakkaalta. Näistä on kyllä olemassa pdf versiot tallessa tietojen kera.

Yksityisyydensuoja on huomioitu myös valintagallerian asetuksissa. Pixiesetissa asiakkaan galleriaan pääsee ainoastaan sähköpostilla lähetettävällä linkillä ja galleria on suojattu salasanalla. Kuvia ei myöskään voi ladata ilman PIN-koodia.


Tekijänoikeudet ja kuvien julkaisu

Kuvaussopimuksen allekirjoittamalla sopimuksen antaa kuvaajalle kuvausluvan. Koska kyseessä on muotokuvat yksittäisestä henkilöstä, on kuvaussopimuksessa kohta, jossa henkilö voi kieltää tai antaa suostumuksensa kuvaajalle kuvien julkaisuun ja markkinointikäyttöön.

Asiakkaalle on myös luovutettu kuvaussopimuksessa tiettyjen ehtojen mukainen kuvien käyttö omissa käyttötarkoituksissaan.

Kuvia somessa julkaistessa on kehotettu myös mainitsemaan asianmukaisesti kuvaajan nimi.


Kestävä kehitys

Pidän itse sitä tärkeänä, että asiakas voi oman valintansa mukaan teettää vain haluamansa kuvat paperisina versioina digitiedostoista. Näin ei tuhlata paperia kuviin, jotka päätyisivät lojumaan pöytälaatikkoon.

Kun oma yritystoiminta vierähtää eteenpäin ja mahdollistuu fyysisten kuvatuotteiden myynti, haluan yhteistyökumppaneita ja tuotteita valitessa pitää mielessä ekologisuuden ja kestävyyden. Edullisin ei aina ole paras ratkaisu. 

Ekologisuutta tulee mietittyä myös kuvauskalustoa hankkiessa, kun voidaan hankkia Fotomimmeille yhteistä kalustoa ja tällä tavalla säästää luontoa.


Ergonomia

Olen pyrkinyt rytmittämään edittiä ja tietokoneella työskentelyä, niin ettei tulisi ihan valtavan pitkiä istumistaukoja. Silmiä olen yrittänyt säästellä antamalla niille mahdollisuuden katsella myös muualle kuin näyttöä. Näytön yläreunan olen pyrkinyt pitämään kutakuinkin silmien tasalla.

Kuvatessa pidän välillä huilitaukoja ja lasken kameran käsistä tai annan sen roikkua kädessä. Yläselkä ja hartiat jumiutuu todella helposti painavaa kamerapakettia kannatellessa.

Lepo ja liikunta vastapainona työlle, pitää mielen virkeänä. Sali- ja juoksuharrastus tuo kivasti vastapainoa istumatyölle ja ylläpitää ja vahvistaa lihaksia, joiden ansiosta ei jumiudu ihan niin helposti.

THE END

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita