Julkaisugrafiikan näyttö


Kuljetus Isokoski Oy jatkaa Kuljetusliike Pirjo Isokosken yrityksen toimintaa syksyllä uuden yrittäjän voimin. Kuljetusyritys nimensä mukaisesti kuljettaa paketteja pääasiassa yritysten välillä.

Omistajanvaihdoksen myötä tuli tarpeelliseksi päivittää yrityksen imagoa yhtenäisemmäksi, sekä kuvastamaan paremmin itse yrityksen toimintaa ja sen toiminta-aluetta. Työn deadline on vasta syksyllä, joten näytön arvionti toimi tämän työn takarajana. Tuleva yrittäjä asuu Kemissä ja halusin päästä esittelemään tuotoksia ihan kasvotusten ennen arviointia, nähdäkseni reaktion livenä. Siksi tein kaikki luonnostelut valmiiksi lauantaihin 28.5. mennessä.

Asiakkaan kanssa ensimmäisessä palaverissa pähkäiltiin tulevaa logon ulkoasua. Asiakas oli itse tehnyt jo logohahmotelmaa, jota lähdin jalostamaan. 

Kokeilin tätä hahmotella myös Illustratorissa.

Ensimmäisenä lähdin kokeilemaan S- muotoisen tien sovittamista nimeen.

Asiakas nosti toiveissa esiin hahmotelmien jälkeen lisäksi Lapin maisemat, tunturit ja puut. Värimaailmaksi hän ehdotti tummanvihreää, koska vallitseva maisema Lapissa on metsämaisema. Asiakas myös mietiskeli tienä toimivaa S-kirjainta, että onko se tarpeeksi selkeä, vaikkakin tuli lopulta kanssani samaan johtopäätökseen, että sillä tavalla logosta saisi mieleenpainuvamman, kun sen idea ei ihan suoralta kädeltä aukeaisikaan.

Asiakas valitsi värimaailman Pantone Solid- värikartasta. Väreiksi valikoitiin alustavasti sävyt 350 C, 357 C sekä 3435 C. 

Näistä lähdin kehittämään seuraavaa logoversiota, joka näkyy tässä.

Lisäsin logoon asiakkaan toivomaa lappimaisemaa, tunturit ja kuusia. Ehdotin asiakkaalle myös toista vaaleaa vihreää kaveriksi tummalle ja tähän valikoitui Pantone solid- värikartasta 7485 C.

Käytin hyödyksi piirtämisessä rectangle työkalua ja leikkasin neliön alareunan pois clipping maskin avulla. Tunturit piirsin viivoilla, tein compound pathin, pyöristin kulmia ja tein kuvioista yhtenäisen pathfinderilla --> unite- toiminnolla.

Kuusiin latasin Pixabaysta ilmaisen vesiväripiirroskuvan, jonka vektoroin image trace toiminnolla 3 sävyiseksi. Poistelin turhat alueet ja yhdistin loput yhdeksi, monistin kuusia ja täytin tummanvihreän sävyillä.

Fontit vektoroin, jotta ne säilyttävät muotonsa.

Kysäisin asiakkaan mielipidettä välissä ja olin ehkä aistivinani pientä epävarmuutta. Olin luvannut tekeväni useamman ehdotelman, joten muistutin tästä ja kävin seuraavan version kimppuun.

Asiakkaan valinta

Halusin seuraavaankin logoon tien, koska se kuvaa hyvin kuljetusyrityksen työnkuvaa, mutta päätin tällä kertaa jättää sen taustalle grafiikaksi. Tein tähänkin versioon tunturit samalla tavalla kuin ensimmäisessäkin. 

Valitsin itse logoon viileämmän vihreän sävyn (Pantone solid 621 C) toiseksi väriksi, koska Lapista tulee mieleen myös viileys ja talvet. Tumma sävy on saman kartan sävy 3435 C.

Asiakkaan ehdotuksessa oleva tienkyltti-ajatus pääsi mukaan tähän logoehdotelmaan sloganin pohjana. 

Valitsin fontiksi Terminan kirjainperheen. Valikoin groteski- kirjaintyypin, koska se tuo mielestäni ulkoasuun moderniutta ja ammattimaisuutta. Sloganin kirjaintyyppiin halusin jotain erilaista, mutta selkeästi luettavaa tekstiä, koska logo on tulossa myös autojen kylkiin ja tekstin on oltava nopeasti luettavissa. Siispä päädyin käsinkirjoitetumpaan, mutta vauhdikkaan näköiseen Calliope MVB- fonttiin.

Tallensin välillä eri työvaiheita, joista yksi oli ennen tekstien vektorointia.

Esittelin asiakkaalle logoehdotelman ja kerroin, että jos hän pitää erityisesti jostain ensimmäisen tai toisen logon yksityiskohdasta, väristä tai fontista, näitä voidaan vielä muokata yhdistää. Vastaukseksi sain, että tämä vaaleampi versio on muokaamattomana hyvä ja tyylikäs. Tästä jalostin myös neliömmän logon, joka muotonsa vuoksi sopisi usempaan käyttötarkoitukseen paremmin. Verkkoon exportasin logot JPG ja PNG muotoisina sRGB väriprofiilissa ja painoon pdf- tiedostona CMYK- väriprofiilissa. Näistä molemmista löytyy myös mustavalkoiset, sekä käänteisissä väreissä olevat versiot. 

Hain myös logolla googlen kuvahausta, mutta vastaavaa ei tullut vastaan.

Käyntikortti

Valikoin logon värin, 621 C, Pantone solid coated- värikartasta Illustratorissa ja sen pohjalta suunnittelin myös käyntikortin värimaailman. Käyntikortit ovat yleensä päällystettyä paperia tai kartonkia, siksi valitsin Coated värikartan.

Tein Illustratoriin kaksi 85 x 55mm kokoista pohjaa, joissa on joka suuntaan 3mm leikkausvarat. Väriprofiilina painoon sopiva CMYK ja Coated Fogra 39. 

Liitin ensimmäisenä korttiin etupuolelle logon. Tämän jälkeen piirsin Pen Toolilla kuviot logon ala- ja yläpuolelle. Yläpuolen kuvion siirsin kortin takapuolelle.

Lisäsin kortin kääntöpuolelle samaa grafiikkaa kuin logossakin. 

Tässä vaiheessa tein testitulostuksen ja huomasin, että tulostuksen värisävy ei vastannu oikeaa sävyä ollenkaan. Otin avuksi värinvalintaan kirjan ja valikoin oikean sävyn painetusta CMYK- värikartasta.

Muutin Pantone värin 621 C --> C 30% M 0% Y 15% K 0% arvoiksi. Tulostuksen jälkeen värit näytöllä ja painetussa käyntikortissa vastasivat toisiaan.

Lisäksi tummanvihreä sävy nimessä on Pantone 3435 C sävy, jonka CMYK arvot ovat: C 88,79% M 43,56% Y 76,9% K 52,02%

Tähän tuli vielä matkan varrella pieni mutta. Aloin samoilla CMYK arvoilla tulostamaan kotona testikappaleita näyttöä varten ja huomasin, että värisävy oli taas eri vaikka väriprofiilit olivat CMYKejä koulussa sekä kotona ja väriarvot myös samat. Kokeilin tulostaa alkuperäisellä Pantone värillä ja sehän yllättäen toimikin ja vastasi paljon paremmin sitä väriä, joka näkyy näytölläkin. Joten palasin siihen. Ajattelin sen olevan muutenkin yksinkertaisempaa asiakastakin ajatellen.

Painovaatimukset

Käytin painovaatimusten pohjana Vistaprintin ohjeistusta. Kyseisen yrityksen kautta on mahdollista tilata kaikki tarvittava. Heidän kautta on mahdollista tilata 4/4 väripainatustuotteita, esim. käyntikortteja. Alla on listattuna käyntikorttien vaatimuksia. Vistaprint myös suosittelee Illustrator-tiedostojen käyttöä, jotta laatu pysyy varmasti toivottuna. Myös pdf, jpg ja png muotoisia tiedostoja on mahdollista käyttää. Fontit ja kuvat tulisi olla vektoroituja parhaan laadun varmistamiseksi.

Painatusalue 85 x 55 mm, turvamarginaali reunasta 3mm

Resoluutio: 300dpi

Väriprofiili: CMYK

Kokeilin miten suunnittelemani käyntikortti tuohon Vistaprintin pohjaan istui ja tältä se näytti:

Esitteet, somemainos ja lomakkeet

Näihin käytin taas samaa grafiikkaa kuin logossakin ilmeen yhteneväisyyden ylläpitämiseksi.

Some- ja flyermainoksen suunnittelin ja toteutin InDesignissa.

Ensin tein grafiikan valmiiksi Illustratorissa. Sommittelin flyeria varten A5 kokoiselle artboardille tien ja puut, ja ylimääräiset reunojen ulkopuolelle jäävät osat leikkasin pois clipping maskilla. Tein saman myös 1080 x 1080px kokoiselle pohjalle somemainosta varten. Tallensin grafiikat RGB ja CMYK väriprofiileissa ja toin place toiminnolla InDesigniin. Siellä lisäsin leikkausvarat (painettavaan flyeriin 4mm), tekstit ja sommittelin loput elementit paikoilleen. 

Somemainoksen tallensin sRGB- ja painettavan flyerin CMYK- väriprofiilissa. Näistä on olemassa myös indd- työversiot mainostekstin muokkaamista varten.

Kun mainostus tulee ajankohtaiseksi, olen sopinut lisääväni mainosteksin mainoksiin ja toimittavani näistä asiakkaalle jpg tai pdf- tiedostot tarpeen mukaan.


Somemainos 1080 x 1080px, resoluutio 300dpi, väriprofiili sRGB

Flyer A5, painatus 4/0, resoluutio 300dpi, väriprofiili: CMYK

Tyhjän- sekä työsopimuslomakepohjan tein Wordilla. Lisäsin pohjiin logot vesileimoina, joten niitä ei voi pyyhkiä vahingossakaan tekstin mukana pois. Pohjissa olevat logot ovat CMYK värein määritetyt logoversiot, koska lomakkeet ovat tulossa pääasiassa tulostuskäyttöön. Voit ladata ne alta. Näistä on myös tulostetut versiot tulossa näytön arviontiin.

Toiveiden ja toteutuksen kohtaaminen

Kyselin matkan varrella asiakkaan mielipidettä ja koen, että tässä tapauksessa niin päästiin nopeasti parhaaseen lopputulokseen.

Tulevan yrittäjän mielestä logo on hyvä ja tyylikäs. Kuulemma "parempi kuin osasi odottaakkaan". Kai se oli kohteliaisuus ajatteli sitä miltä kannalta tahansa. :D Risuja en toistaiseksi vielä saanut, vaikka pyysin kyllä myös palautetta "mitä hän olisi toivonut enemmän tai vähemmän, erilailla tai mitä vaan".

Graafinen ohjeisto

Vaikeinta tässä graafisen ohjeiston kokoamisessa oli se, että nykyisellä yrityksellä ei sellaista ole ja tulevalla yrittäjällä ei ollut minkäänlaista toivetta / ideaa graafisten ohjeistojen olemassaolosta. Joten tämän suhteen oli aika vapaat kädet. Yritin suunnitella ohjeiston niin, että jos saisin sellaisen omiin käsiini jonkun yrityksen mediavastaavana, osaisin sen perusteella tilata ja tuottaa yhdenmukaista materiaalia.

Graafisen ohjeiston kokosin InDesignilla. Tein ohjeistosta vaakasuuntaisen, jotta sen luettavuus on helppoa verkkoversiona, että painettuna. 

Loin ohjeistoon ensin yhden aukeaman ja sivuille marginaalit, muihin reunoihin 10mm, paitsi sisäreunaan 15mm, jotta nidonnalle on tilaa enemmän. Tarpeen mukaan lisäsin sivuja pages paneelista. Toin tiedostot place- toiminnolla ja upotin, kun ajattelin sen tässä tapauksessa olevan järkevämpää.. Keskitin materiaalin aina marginaaleihin, jottei mitään olennaista jäisi sidonnan alle. Ajattelin sidontatavaksi kierresidontaa.

Lisäsin sivunumerot ja ensimmäisen sivun alkamaan numerosta yksi, jotta ohjeistoon saadaan kansi.

Ohjeiston sisältöön voi tutustua alta

Kustannusten muodostuminen

Tähän tietenkin vaikuttaa moni asia. mm. kappalemäärät, värillisyys, musteet, muodot, pinnoitteet ja ammattilaisen palkka.

Neliväripainatus on yksiväripainatusta kalliimpaa, mutta yhdenmukaisuuden ylläpitämiseksi on käyntikorttien molemmilla puolilla käytetty samoja värejä. Mietin myös vain yksipuolista käyntikorttia, mutta koska asiakas piti vaakamallisesta logosta ja sen ulkoasusta käyntikortissa, olisi kaikkien tietojen laittaminen yhdelle puolelle korttia käynyt liian ahtaaksi. Siksi päädyin tekemään kaksipuolisen kortin.

Flyereissä säästettiin ja siitä tein vain yksipuolisen. Julkaisu on suurempi ja siihen mahtuu enemmän tekstiä yhdelle puolelle, joten kaikki oleellinen pystyttiin tiivistämään yhdelle puolelle. 

Mahdollisesti postitettavien lomakkeiden ja flyereiden paperiksi kannattaa valita kevyttä paperia, sillä painavamman paperin postittaminen voi myös lisätä kustannuksia.

Liitin mukaan tähän työhön liittyvän kustannuslaskelman.

Ergonomia

Liiaksi ei voi korostaa hyvää istuma-asentoa. Ja oikealla korkeudella olevaa näyttöpäätettä. Niillä pääsee jo pitkälle. Istumatyössä on tärkeää saada vastapainona myös liikuntaa. Raikas ulkoilma tekee hyvää keholle ja päälle, varsinkin pitkällisen työpäivän jälkeen.

Työn tauottaminen muutenkin on tärkeää, työn tekemiseen ja suunnitteluun kun tahtoo uppoutua helposti. Ja liian pitkiksi venyneet työskentelyajat näkyvät turhautumisena ja aivojen jumiutumisena. Välillä on hyvä nousta seisomaan, jaloitella tai vaikkapa venytellä istumatyön ohessa. Jos haluaa satsata hyvinvointiin, on olemassa myös työtuoleja ja sähköpöytiä, joilla voi korjata työskentelyasentoa helposti. 

Ruudun tuijotteluun on myös hyvä ottaa huilitaukoja. Silmien lepuutteluun ja verenkierron edistämiseksi voi kokeilla 20-20-20 taktiikkaa. Jokaisen 20 minuutin ruudun tuijottamisen jälkeen suunnataan katse 20 metrin päähän 20 sekunniksi. 

Kestävä kehitys

Paperin ja musteen minimoinnilla voi yksittäinen ihminen vaikuttaa omalta osaltaan kestävään kehitykseen. Tulostusasettelu ja mahdollisimman monen painettavan julkaisun asemointi samalle arkille vähentää paperihävikkiä. Kannattaa myös suosia joutsenmerkittyjä painotuotteita, sillä niiden kriteerit ovat korkeammat ja ne tukevat vastuullista paperin tuottamista.

Muutenkin kierrätettyjen tuotteiden käyttämistä kannattaa ehdottomasti suosia. Näin saadaan säästettyä uuden valmistamiseen kuluvia materiaaleja sekä päästöjä.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen projekti ja oli hauska toteuttaa tällainen alusta loppuun. Vaikka ei harmailta hiuksilta tai pieniltä järjenmenetyksiltä siltikään välttynyt. Harmaita hiuksia tuotti kuvien exportaaminen ja siinä tapahtuva kuvien resoluution muuttuminen. Tulostin testiversioita ja huomasin, että jotkin kuvat jäivät pikselisiksi graafisessa ohjeistossa. Kun tarkistelin mistä moinen johtuu, huomasin, että kuvat jotka olin suunnitellut, luonut ja exportannut korkearesoluutioisena, olivat muuttuneetkin matalaresoluutioiseksi. 

Syytä tähän etsiskelin "hetkisen" ja tajusin, että kun vein kuvat export for screen- toiminnolla, ilmeisesti kuvien resoluutio vaihtuu automaattisesti ruudulle riittävään 72ppi.

Halusin kuitenkin kuviin korkeamman resoluution paremman tulostuslaadun takia, joten kokeilin vielä kuvat export as toiminnon kautta. Mutta sitä kautta kuvat skaalautuvat järjettömän suureksi. Esimerkkinä tästä logopohja, johon loin 2000 x 2000px kokoisen artboardin. Exportasin kuvan sitten artboardin mukaan tai ilman, kuvan kooksi tuli + 8000px. Jpg kuvat toki voin Photoshopissa muuttaa pienempään kokoon, mutta png- tiedostojen kuvan kokoa en onnistunut muuttamaan 2000px / sivu, ellen laskenut resoluutiota 144ppi.

Johtuuko tämä nyt vaan siitä, kuvaan ei mahdu niin paljoa pikseleitä, eli pienempään kuvaan on pakko vähentää resoluutiota ja vastaavasti kuva suurentuu jos resoluutio on korkea?

Jos tähän saisin vastauksen niin olisinpa kiitollinen ja voisin nykkiä nuo tätä pähkäillessä tulleet harmaat hiukset irti päänahasta.

THE END!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita